Boeken

Hier tref je Boeken en bijbehorende online Programma’s die ik schreef.

Bij elk boek tref je GRATIS downloads en audiobestanden.

Deze boeken zijn ook te gebruiken als onderdeel van coaching en/of therapie.

Boeken & Programma’s.

ACT in love

 Als je meer respectvol wil omgaan met onderlinge verschillen.

Als je minder gedoe/ruzie wil én meer begrip en contact.

Als je zoekt naar nieuwe fijne manieren om intiem met elkaar te zijn.

Als je een duurzame relatie wil en daarin wil investeren 🙂 

Dit bijzondere boek: ACT in Love, slaagt erin om fundamentele aspecten van relaties en gevoelens aan te raken door middel van heel concrete en laagdrempelige opdrachten. Schijnbaar eenvoudige instrumenten dringen binnen in de complexe dynamiek van interacties. Relaties worden benaderd vanuit respect en verschil, met een grote creativiteit aan handvaten. Een vruchtbare bron van inspiratie voor stellen.

Dirk de Wachter

Psychiater en relatietherapeut

Als koppels zich door het boek ACT in Love heen werken, zal hun relatie met zichzelf en de ander verbeteren, daar bestaat geen twijfel over.  Als koppels zich echter voor therapie melden omdat vaste patronen al schade hebben aangericht, lijkt een therapeut onontbeerlijk als tijdelijke ankerfiguur (vrije vertaling van de recensie in Systeemtherapie december 2023).

Jasmien Peeters

Filosoof, systeemtherapeut en (EFT-)relatietherapeut

ACT in balans

Als je meer vitaliteit (levenslust) en energie wil ervaren.

Als je tijd wil steken in jou persoonlijke ontwikkeling.

Als je innerlijke rust en meer ontspanning wil in je leven.

Als je wil ontdekken wat zinvol en waardevol voor je is en je eigen keuzen wil maken.

Als je een burn out wil voorkomen.

Als je herstellend bent van een burnout.

ACT in Balans is een helder geschreven boek met een stappenplan over hoe je je balans kunt (her)vinden als het allemaal niet lekker loopt in je leven. Je kunt het boek zelfstandig doorlopen. Zelf ben ik coach en zal het cliënten aanraden, omdat ik ook werk met Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Zo kunnen boek en persoonlijke begeleiding elkaar versterken.
Er zijn al veel boeken verschenen over ACT. Dit boek onderscheidt zich echter door het duidelijke stappenplan en door het zo min mogelijk gebruiken van ingewikkelde terminologie. Kortom een aanrader voor iedereen die flexibeler en tevredener in zijn leven wil staan.

Aline Kruit Kruit | Knops coaching & advies

ACT your way

Doen wat werkt voor jou

Werkboek wat je helpt om je eigen weg te volgen.

In 4 blokken ontdekken wat jij meer wil doen, hoe je kan omgaan met lastige situaties en jouw gevoeligheden.  Je doet stap voor stap ervaring op in het volgen van je eigen weg in opleiding/werk, relaties, vrije tijd en zorg voor je gezondheid.

Te gebruiken als zelfhulpboek én met:

  • Online module
  • Hulp van een coach, docent of therapeut.
  • Een groepsprogramma van 6 sessies.

Gratis bij het werkboek:
Online platform met filmpjes, downloads en aandachtsoefeningen (met code uit het boek).

Vanuit mijn eigen ervaring als therapeut heb ik ACT your way ingezet in mijn werk. Act your way is een praktische en overzichtelijke werkwijze waarin jongeren echt handvatten krijgen om anders om te gaan met gedachten en gevoelens. Niet langer te blijven hangen in sombere gedachten en gevoelens, maar weer te durven dromen! De opbouw van het boek werkt sterk doordat jongere eerst op zoek gaan naar hun eigen koers om van daaruit te onderzoeken wat zijn of haar hobbels zijn. Middels concrete oefeningen en filmmateriaal worden ze zich bewust van hoe sterk gedachten van invloed kunnen zijn en leren hier op een andere manier mee om te gaan. Door wekelijks te oefenen met prettige aandachtsoefeningen ervaren ze hun eigen binnenwereld en leren ze bewust om stappen te zetten die passen bij hun koers. De afwisseling tussen ervaren en het gebruik van verschillende materialen zorgt ervoor dat de jongere uitgedaagd blijft om te ontdekken. Een mooie aanvulling in het werken met jongeren.

Maaike Steenman GZ Psycholoog

Als ik het als ondernemer/mens lastig heb, grijp ik terug op dit boek: ACT your way. Denise, bedankt! Onder andere de aandachtsoefeningen helpen me heel erg als ik weer eens wat hobbels onderweg ervaar.

Neeltje Huvenaars op Linked-In

ACTief opvoeden

Doen wat werkt voor jou en je kind

Werkboek waarmee je meer zelfvertrouwen krijgt in het ouderschap.

In zes stappen leer je te focussen op wat jij je kind nu wil leren en de rol te vervullen die daarbij past.

Te gebruiken als zelfhulpboek én:

  • Met hulp individueel
  • Met online module
  • In een cursus met andere ouders

Gratis bij het werkboek:
Aandachtoefeningen (bij meer informatie en downloads)

Het is altijd prettig om een goed boek in handen te krijgen waarin mindfulness op een concrete praktische manier toegepast wordt. Opvoedwijzer ACTief opvoeden van Denise Matthijssen is zo’n boek. Het boek geeft ouders die vragen hebben over de opvoeding van hun kinderen of die met een zorgelijke opvoedingssituatie te maken hebben, een stap-voor-stap programma. Elk hoofdstuk bestaat uit een korte uitleg over een bepaald aspect van de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen, korte vragenlijstjes en oefeningen om zelf meer inzicht te krijgen in je gedrag, een mindfulnessoefening of een oefening uit de acceptance and commitment therapie (ACT) en praktische adviezen om anders te reageren ipv het ingesleten gedrag. Het is in een heldere begrijpelijke taal geschreven: ouders kunnen er zo mee aan de slag. Het vraagt wel veel doorzettingsvermogen en ook wat inzicht om zonder begeleiding alle 6 stappen uit het boek uit te voeren. Ik vermoed dat er ook veel ouders zijn die daarbij wat ondersteuning kunnen gebruiken.

Ger Schurink, auteur van: Mindfulness. Een praktische training in omgaan met gevoelens en gewoonten. Zaltbommel: Thema

Samen ACTief in je gezin

Werkboek wat jullie gaat helpen om meer leuke momenten met elkaar te hebben en minder ruzie en gedoe.

In 8 stappen leren jullie elkaar beter begrijpen en samen te werken aan zelfstandigheid van de kinderen.

Te gebruiken als zelfhulpboek of met hulp.

Gratis bij het werkboek 

  • Gespreks formulieren,
  • Werkbladen voor jongeren,
  • Aandachtoefeningen,
  • Filmpjes.

Het boek ‘Samen ACTief in je gezin’ heeft er voor gezorgd dat ik op een andere manier naar situaties kijk en het heeft me geleerd om sommige dingen anders te benoemen, of überhaupt te benoemen. Het boek is een echt doe-boek om samen met je gezin te doen. Daarom natuurlijk ook de titel. Al bladerend door het boek valt het op dat de bladzijden goed gevuld zijn met theorie, leuke (en soms pittige) oefeningen, maar ook lijstjes vol met tips en trucs.

Dit boek is absoluut aan te raden wanneer er binnen je gezin communicatie problemen zijn. Met elkaar ga je het gesprek op een leuke manier aan en je leert op een hele nieuwe manier met elkaar om te gaan.

Ook wanneer je jongere (of juist oudere) kinderen hebt kan dit boek een echte eye opener zijn. Ik weet in elk geval zeker dat ik er nu al veel aan ga hebben en het er soms nog eens even bij zal pakken.

Joyce (32) van mamakletst

Publicaties:

Bodden, D., Matthijssen, D. (2021) A Pilot Study Examining the Effect of Acceptance and Commitment Therapy as Parent Counseling Journal.
Journal of Child and Family Studies, (), 1-11

Bodden, D., Matthijssen, D., de Rooij, E., & Schraven, J. (2020). ‘ACT your way’. In C. Braet & S. Bögels (Eds.). Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten herziening (pp.257-282). Amsterdam: Boom.

Matthijssen, D., & Bodden, D. (2015). ACT voor ouders van kinderen met ontwikkelings- en/of psychische problemen. In F. De Groot & J. A-Tjak
(Eds.). Acceptance and Commitment Therapy. Een praktische inleiding voor hulpverleners. Bohn, Stafleu, van Loghum.

Matthijssen, D. & Bodden, D. (2012). Oudercursus op basis van ACT (Acceptatie en Commitment Therapie); beschrijving van een nieuw behandelaanbod en de eerste ervaringen.

Kind en Adolescent Praktijk, 2, 52-61.